boktips på biblioteket - det bästa som finns en regning sommardag!

Hej!
Idag for jag alltså till biblioteket. Åh, vad det är mysigt att gå runt där bland hyllorna och titta på alla böcker och bara mysa! Det kan ju inte finnas något bättre. Och så var en av bibliotikarierna, som jag är god vän med, där idag och jag frågade om hon hade några bra böcker att rekomendera och då gav hon mig dom här :

Nick & Norahs oändliga låtlista av David Levithan

Den handlade tydligen mycket om musik och kärlek. Det ska bli spännande att läsa den och jag kommer att skriva vad jag tyckte om den här så ni kan läsa.I morgon när kriget kom av Jhon Marsden

Den handlar omsju ungdomar som ger sig ut för att leva vildmarksliv i några dagar och plötsligt hamnar mitt i kriget.
Kommer även skriva om den sedan när jag läst den.
//Linnea

Den Gyllene drakens rike - Underbar & lärorik fantasy!

Den Gyllene drakens rike
av Isabel Allende

Boken börjar med att man får följa med buddhistmunken Tensing och hans lärjunge Dil Bahldur, kronprins över Den gyllene drakens rike, uppför de höga och kalla bergstopparna i Himalaya. Dom ska besöka den mytomspunna Yetiernas dal för att samla medicinväxter som bara finns där. Men färden dit är inte lätt. Dom utsätts för bland annat tigrar med sabeltänder, isade kyla och djupa, hala sprickor i berget.

Samtidigt i New York planerar den 60 åriga journalisten Kate Cold, som jobbar för den världsberömda tidningen International Geographic, en resa till Den gyllene drakens rike. Kungen prenumererar på tidningen och hon ska åka dit och göra ett reportage om landet. Hon ber sin tonårige sonson Alexander och hans vän Nadia från Amazonas att följa med, och dom drar till sig äventyr som flugpapper drar till sig flugor.

På en annan plats i New York smider världens näst rikaste man planer. Han kallas samlaren och hans högsta mål här i livet är att bli rikast i världen. Han samlar på allt värdefullt som går att få tag på, brottsligt eller inte spelar ingen roll. Han anlitar "Specialisten" för att erövra den gyllene draken. En ovärderlig staty som gett landet sitt namn. Det sägs att den ska kunna förespå framtiden, men bara kungen och tronarvingen kan tyda draken, och bara dom kan ta sig igenom dom många fällorna som vaktar statyn.
Specialisten lovar att ta sig in i landet och stjäla den dyrbara statyn som är i rent guld och täckt med ädelstenar, mot rätt pris förstås.

En av mina absoluta favoritkaraktärer i boken är buddhistmunken Tensing. Hans uppgift är att utbilda kronprinsen och göra honom redo tills den dagen han ska överta tronen. Tensing är en lugn person som nästan aldrig blir arg eller upprörd, och sån drömmer jag också om att kunna vara. Det är inte ofta som han visar vad han känner, men då och då kan det dyka upp ett litet leende eller en rynka i pannan. Han är, som buddisterna säger, en reinkarnation av flera andra mäktiga munkar och har otroliga övermänskliga krafter. Han kan, om han verkligen anstränger sig, bestämma vädret. Hur vindarna ska blåsa, solen skina och om regnet ska falla. Han kan föra över bilder och tal genom tanken och på så sätt kommunicera med såväl djur som olika slags människor med annat språk och kultur. Jag tycker det är roligt att läsa om honom för att verkar vara en sådan härlig person. Så väldigt fysiskt och psykiskt stark men ändå så otroligt snäll, och man vill verkligen att alla ska läsa den här boken och lära av honom.

I boken får man också lära sig mycket om Buddhismen, vilket jag tycker var väldigt roligt och intressant. Man får bland annat lära sig om deras traditioner, varför och hur dom tror på det Buddha lärde, vad dom åt, deras kampsporter och om målet för deras tro. Att nå upplysningen, som det heter. Boken berättar också om hur mycket människans psykiska kraft kan göra. Visst, vi kanske inte kan bestämma vädret på riktigt. Men hur vet vi att vi inte, med tillräckligt mycket träning och koncentration, skulle kunna bota sjuka bara med hjälp av våra innersta krafter och tron på det vi gör? Eller sitta ner i lotusställning och börja sväva? Det tror vi inte på för att det verkar så omöjligt. Men när man läst den här boken börjar man fundera och tänka, varför skulle det vara så omöjligt egentligen?

Om jag träffade författaren idag, skulle jag fråga henne om hon någon gång varit i ett Buddhistiskt tempel, eller träffat och pratat med en munk, och i så fall hur det var.
Jag skulle gärna själv åka och besöka ett sådant kloster och gärna prata med munkarna om hur dom lever och lär. Jag tycker tankarna som Buddhismen bygger på är väldigt intressanta och jag skulle vilja lära mig mera om dom.

Den här boken var en av dom bästa jag läst på länge. En jättebra bok att läsa innan man somnar. Man slappnar av och när man sedan lägger ifrån sig boken kan man inte sluta tänka och undra vad som kommer hända härnäst.

// Linnéa


 

bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Bloglovin fixat till bloggen :)

RSS 2.0