Skriv om och om igen - Ylva Karlsson och Katarina Kuick

God Jul allihop! :)
Hoppas att ni hade en riktigt bra julafton med många fina paket.
En julklapp som jag fick av mamma var boken "skriv om och om igen" av Ylva Karlsson :).
Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Redan innan jag kunde skriva själv så satt jag och hittade på berättelser som mamma sedan skrev ner, har nog kvar dem någonstans.
Iallafall, den här boken är en bra guide för de som vill börja skriva, eller har skrivit ett tag och kanske bara behöver ideér! Den verkar riktigt bra, har inte hunnit titta så mycket än.
Ingrid Olsson som har skrivit stenhjärta och ett litet hål i mörkret, var på våran skola och hade en skrivar kurs då hon tipsade om den här boken så jag tänkte att då kan jag liksom "tipsa vidare" :)!

Update:
En läsare kommenterade att det är ju faktiskt två författare till boken!
Åh vad klantigt!
Ylva Karlsson har skrivigt boken tillsammans med Katarina Kuick.
Boken fick även Agustpriset i kategorin "årets barn och ungdomsbok".
Tack Clara för att du sa till så att jag kunde rätta till detta!

//Linnea

ps. Vill gärna har fler kommentarer!



På utflykt i en bokhandel!

Idag tänkte jag och Hanna köpa lite sista minuten julklappar och första anhalten blev bokhandeln!

 

Här hittar vi en bokhylla med mycket bra i!
Twilight serien, Eragon, Krigarhjärta, Anna D'arc och boktjuven är några exempel :).
Är det bara jag, eller blir ni också glada när ni får syn på en bra bok ni har läst i en bokhandel?



Krigarhjärta är författaren Henrik Larssons debutroman.
Jag läste den för inte så länge sedan och skrev en recension.
Den kanske kommer upp här sedan? :)                     
      
                         
Jag hittade också uppföljaren! Visste inte att den kommit 
ut, så det var en väldigt glad överaskning!


Jag hittade också två nya vampyr serier.
Först denna av Richelle Mead som jag läst om i bokklubbstidningen
(http://www.barnensbokklubb.se/)..


...och sedan den här, av P.C Cast & Kristin Cast, som jag aldrig hört talas om förut.
Någon som har läst dem? Jag blev glad eftersom jag verkligen tycker om att
läsa om vampyrer. Dock finns det väldigt få som är riktigt bra.
PARASIT av Scott Westfield är en sådan riktigt bra (: .




Hittade också denna: Oönskad av Gemma Malley.
Det var en bok jag blev tipsad om att läsa. Jag trodde inte att boken skulle
vara så mycket för mig, med tanke på den rosa framsidan, men den var
riktigt bra!
Den utspelar sig i framtiden. Människorna har uppfunnit piller som gör att man kan leva för alltid, men om man har valt att ta de pillrerna är man förbjuden att föda barn.
De som ändå får ett barn ifråntas det och barnet blir en "oönskad".
Ett sådant barn är Anna som boken handlar om. Verkligen rekomenderad!



Här är en bok som hamnat på önskelistan!
Genom dina ögon av Stephenie Meyer


Blev lite dålig bild men hittade iallafall en till bok som jag blev
tipsad om av min vän och favorit bibliotikarie Sanna (: .
Hungerspelen av Suzanne Collins. Riktigt bra och spännande bok!
Även andra delen Fatta eld finns bredvid på bilden, men den har jag inte hunnit
läsa än.
Det kommer nog upp en recension sedan :)



Det här var lite böcker som jag hittade idag. Det är mycket fantasy eftersom att det är det både jag och Hanna till största del läser, men jag ska försöka komma upp med lite mer genrer här!
Hoppas ni hade en lika bra dag som jag!
//Linnea


MÅNADENS BOKTIPS- DECEMBER

Innan jag dör
av Jenny Downham

Tessa är 16 år och har sjukdomen leukemi och vet att hennes liv, inom en snar framtid, kommer att vara över.
Hon gör därför upp en lista på saker hon vill göra innan hon dör. På listan finns saker som: bli kär, ha sex, testa droger och säga ja till allting under en dag.
 Under tiden som går förändras listan och byggs ut, men den finns där som en stöttepelare som håller modet uppe tillsammans med hennes bästa vän Zoey som har lovat Tessa att tvinga henne igenom listan. 

Adam är Tessas granne. Han har varit det länge men de har aldrig träffats förut. Nu dyker han upp i Tessas liv och de blir förälskade. Men är det någon mening att det blir något mellan dem? De kommer ju otvivelaktigt att skiljas åt tillslut och Adam kommer stå ensam kvar. Men kanske den lilla tiden av lycka, ömhet och kärlek är värt det?

Jag har inte läst ut boken än, men det lilla jag läst är underbart!
Man får följa med i Tessas tankar, när hon sitter ute i trädgården och tänker hur hon kommer att sakna gräset och träden, vinden och blommorna. Man börjar tänka och inse att man kanske borde uppskatta det man har runt sig lite mer än vad man gör.

Boken blev månadens boktips eftersom att det är en bok man verkligen blir fast i. Den är full av känslor som får en att både skratta och gråta. Väldigt bra bok att krypa upp i soffan under en filt med nu när det är kallt ute!

//Linnéa

        
Nu lyckades jag få upp bilderna också. Det är samma bok men den nedre är pocket omslaget!

Intervju

Nu har vi blivit intervjuade av Barnens bokklubb (http://www.barnensbokklubb.se/)  om bloggen, Riktigt roligt!
Om ni vill läsa intervjun så hittar ni den här http://www.barnensbokklubb.se/artiklar-intervjuer/?p=5483#article



Nu har vi också en ny design, vad tycker ni?

Ondvinter - Fantsyberättelse av Anders Björkelid


Ondvinter handlar om de två tvillingarna Sunia och Wulf. Deras lugna liv förändras stort då de dras in i historien om kylan och blodet, det folkslag de får reda på att de själva tillhör.

Plötsligt dör deras far helt oförklarligt. Galgmän är efter dem, de vill döda även tvillingarna av någon okänd anledning. De tvingas fly och hamnar i en liten stuga där en vänlig kvinna bor, Bergsfrun.
Efter ett tag kommer ett gäng män av blodet dit. De vill att Wulf följer med dem och att Sunia lär sig att leva som en kvinna av blodet. Detta vill inte tvillingarna, och dessutom måste de till en by för att tala med en man vid namn Atlevis. Så de ger sig av utan att männen upptäcker dem.

De tar sig till byn, men Atlevis hus är tomt. Då dyker galgmännen upp igen, men tvillingarna lyckas återigen fly. De finner Atlevis, och Wulf anklagar Atlevis för att ha dödat deras far. Samtidigt kommer männen från stugan i fatt dem. De förs då till en stenring där Wulf och Atlevis ska strida tills någon av dem dör. Det slutar med att Sunia lägger sig i striden och dödade Atlevis för att hindra de galgmän som dykt upp att ta sig in i ringen av stenar. Dock blev tvillingarna fast i ringen tillsammans med Atlevis själ, då han ville visa dem sina minnen innan han kunde lägga sig till ro.

Här slutar boken och lämnar vägen för de kommande tre böckerna.

 

Jag tycker att det är en väldigt bra bok, mystiken håller i sig genom hela boken och man har alltid en massa frågor i huvudet efter att ha läst den. De första två kapitlen är lite förvirrande, då det berättas i Vi-form. Det kan stå till exempel: ”Vi är väldigt olika, enligt oss själva. Wulf är spinkig och lång, och Sunia är kort och lite bredare”. Detta är ganska svårt att komma in i, och när man sedan får se allt ur Sunias synvinkel efter att de två skiljts åt ett tag känns det som en lättnad. Jag kunde då komma in riktigt i boken.

En annan anledning till att man lätt kommer in i den är att miljön är så bekant. Det är väldigt likt Dalarnas natur (där jag bor) och man trivs verkligen i omgivningen karaktärerna rör sig i. Det hände att jag försvann in i boken på några sekunder och när jag väl slutade några timmar senare kändes det nästan som att jag kunde gå ut en bit i skogen och hitta en flock kajor som lyfte upp mot skyn precis som i boken.
Ibland kändes det dock lite trögt, få saker hände på lång tid, och då kände man inget sug att behöva läsa längre. Tillslut kom jag förbi denna del i boken, och då drog det igång på riktigt. Då kunde jag inte sluta läsa och det tog bara två dagar att läsa klart den halva av boken jag hade kvar.

Tanken på att själv helt plötsligt dras in i någonting så här komplicerat och överväldigande är både spännande och lite skrämmande. För att helt plötsligt dras in i någonting uråldrigt som legat gömt i flera år hanterar huvudpersonerna situationen väldigt säkert. Fast de har ju inget annat val än att försöka hänga med.

De två karaktärerna är väldigt lika, men man märker ändå olikheten i hur de tänker. Sunia överlägger oftast flera möjligheter och tänker efter riktigt. Wulf däremot gör på magkänsla och tänker inte efter så ofta. Dock talar de flesta karaktärerna på ”samma sätt”, alltså det finns ingenting utmärkande i deras språk då de talar. Det skulle i så fall vara bergskvinnan som pratar lite ordentligare och lugnare än de andra, vilket får henne att verka vis och erfaren. Men detta var inget större problem, jag tyckte bara att det varit lättare att lära känna karaktärerna om man fick se lite mer av deras personlighet. Den enda karaktär man egentigen kunde förutspå litegrann var Wulf, då hans största drag var hur frågvis han var. Därför kunde man nästan förvänta sig att han skulle öppna munnen och ställa en eller flera frågor som avbröt vem det nu var som talade.

Sunia däremot var lite svårare att förutspå, i början beskrivs hon som tyst och funderande, och så var hon också för det mesta, men ibland kunde även hon dra iväg en lång rad av frågor. Detta kan ju också bero på omständigheterna i boken, då Wulf inte alltid är med henne och kan ställa alla frågor hon behöver svar på.

Boken ser väldigt tunn ut när man först ser den, den är ett stort format, runt A5 tror jag. Den är bara 282 sidor lång, och då låter det som en lite mindre bra bok. På något sätt tilltalar inte tunnheten mig det minsta, men sedan jämförde jag den med andra böcker. Om man tänker på hur stort format den är, hur liten texten är och hur mycket text det fått plats på varje sida kan man jämföra den med någon av de tidigaste Harry Potter böckerna. Då verkar den genast intressantare och mer ”seriös”. Men trots detta hoppas jag verkligen att de följande böckerna är lite längre och lite mer händelsefulla, vilket också låter troligt med tanke på att äventyret just börjat i den här boken.

En annan rolig sak med boken är att det är Anders Björkelid som skrivit den, vars föräldrar båda varit mina lärare. Detta märkte jag först när jag började läsa, inte när jag spanat in den i läseposten och inte heller när jag köpt den. Jag tycker att det var ett rätt roligt sammanträffande. På detta sätt har jag även lite koll på när de kommande böckerna kommer ut.

Om jag till sist ska ge boken ett betyg mellan ett och tio får den sju. Anledningen är att den var lite seg ibland och på vissa ställen var lite dåligt formulerad. Men ändå var boken väldigt spännande och bra planerad.

 

// Hanna

 


RSS 2.0