Nick & norahs oändliga låtlista - Klassisk tonårsroman, musik och kärlek!

Nick & norahs oändliga låtlista
av Rachel Chon och David Levithan

Han är Straight edge, han har just blivit dumpad av sitt livs stora kärlek och spelar bas i ett queercore band, så ser livet ut för Nick. En tonårskille från Hoboken som lever för musiken.
 Men som för alla tonåringar är livet inte en dans på rosor. Nick försöker med stort besvär komma över att han för tre veckor, två dagar och tjugotre timmar sedan blev lämnad av sin stora kärlek Tris. Han älskade henne och gör det fortfarande. Så när Tris, glad i hågen, spatserar in på källarklubben där Nicks band spelar, blir det kaos. Han flyr och hamnar bredvid Norah som blir hans räddning från Tris. Han ber henne vara hans "fem minuters flickvän" men det verkar som att det kan bli mer än så..

Norah är arton år, och de två senaste åren har hon tillbringat på en katolsk skola tillsammans med sin bästa vän Caroline och den efterhängsna Tris. Norahs pappa är en berömd musikproducent och Norah själv älskar musik. Det finns inget som går upp mot ett riktigt bra punk band! Hon går ofta ut på kvällarna till olika klubbar och de flesta kvällar brukar sluta med att hon sitter bredvid en toalett som en stupfull Caroline hänger över. Men vad gör man inte för sin bästa vän? Norah har bara haft ett riktigt förhållande. Hon gav honom sin oskuld och hon gav honom sin tonår sedan stack han till Sydamerika.
 En kväll när hon och Caroline som vanligt gått till en klubb och Norah sitter i baren och spanar efter sin vän bland alla människor kommer en kille och sätter sig bredvid henne. Hon tar ingen notis om honom, men plötsligt vänder han sig mot henne och frågar desperat om hon vill vara hans flickvän i fem minuter. Det visar sig vara Tris ex kille, Nick, och natten blir ett äventyr i kärlek, musik och tårar.

Jag trodde jag tröttnat på dessa tonårs romaner och var inte alls så ivrig att läsa den egentligen, men efter att ha läst några kapitel insåg jag att det inte går att tröttna på dem!
 Denna var dock speciell. Den var full med musik och citat ur låttexter, och jag som lyssnar och läser mycket om musik hade fördel. Det blir då mycket roligare för då känner man igen fler namn och förstår vad de pratar om. 
 Förutom musik var den också fylld med kärlek (såklart, vad är en tonårsroman utan kärlek?), dock var det inte den vanliga "åh, jag älskar dig och jag kan inte leva utan dig" kärleken, vilket var ganska skönt. Det var en lätt men ändå intensiv kärlek. 
 
Boken visar ett vilt tonårsliv. Spontant och härligt! Springa in på ett hotell och ställa sig i städskrubben och hångla klockan 5 på morgonen, bara sådär! Ställa sig och äta kakor direkt ur asken i en mataffär och verkligen inte bry sig om expiditen som skriker, få hångel tips med sin fiende, ta en jacka av en kille och sedan behålla den, Jag älskar det! 
 
En annan sak som jag också ger boken ett plus för, är att både Nick och Norah är strigte edge - de varken dricker eller håller på med droger- även fast de är 18 år och går på klubbar och umgås med "coola" människor.
Det tycker jag är otroligt bra, för man kan faktiskt ha precis lika roligt utan!

Sammanfattningsvis var det en väldigt bra och väldigt speciell tonårsroman!
//Linnea


TEST- hur mycket boknörd är du?


RSS 2.0