Hej igen!

Nu ska vi nog komma igång lite igen här med bloggen!
Iallfall jag känner att jag längtar efter att få skriva här igen, och jag har läst böcker på löpande band så snart kommer fler recensioner att dyka upp! Ska också prata med Hanna om att vi kanske behöver en ny design till sommaren, eller vad tror ni? :)

Kommentera också gärna mer vad ni tycker om olika böcker vi lägger upp! Det är så otroligt roligt att läsa kommentarer!

/Linnéa

P.S
slänger in ett mini-boktips här också !
Lilla Pessimist boken är en liten bok du kan ha med dig i fickan
och du får verkligen ett gott skratt!
Här har du pessimistiska svar på alla positiva saker du kan tänka dig, haha!Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - Mark Haddon

Christopher är femton år och autistisk. Ordning och reda är ett måste, han hatar gul och brun mat och om det åker förbi tre röda bilar på väg till skolan så blir det en superbra dag, medan tre gula betyder en svart dag.

   När Christopher en kväll hittar grannfruns - Mrs Shears - hund död med en högaffel stucken genom kroppen, beslutar han sig för att lösa mysteriet med hjälp av Sherlock Holmes detektivmetoder. Men det visar sig att det ligger mer begravet under den hunden än någon kunnat ana. Hemligheter om hans far och döda mor vill komma fram i ljuset, och snart kommer hans detektivarbete att ta en oväntad vändning.

Det är inte ofta jag sticker näsan i mammas bokhylla, men den här gången är jag väldigt glad att jag gjorde det. 
   Boken är mycket speciell, vilket man lägger märke till redan vid första sidan. Den är skriven i jag-form, och är gjord som ett skolprojekt av Christopher. Man får läsa om hans tankar och funderingar, hans otroliga uträkningar och hur svårt han tycker det är att avläsa människor.
  Första gången jag fick höra talas om autism var i filmen ”Rainman”. Jag kommer ihåg hur fascinerad jag blev när man fick se hur snabbt han kunde räkna, och här är Christopher likadan. Han kan räkna alla primtal upp till 7057, därför är också bokens kapitel numrerade med primtal. Christopher är förövrigt väldigt duktig i matematik vilket visar sig genom att han ibland har med matteproblem i boken, och jag som verkligen inte är en mattemänniska tycker att det kan vara lite jobbigt och segt att läsa.

Det är intressant att läsa om hur Christopher ser på människor. Han förstår inte ansiktsuttryck och metaforer, utan man måste tydligt och bokstavligt förklara för honom vad det är man menar. Han visar i boken hur hans lärare har ritat smileys med olika ansiktsuttryck för att han bättre ska förstå hur människor känner sig. Dock är det sällan människorna faktiskt ser ut som smileysarna och det gör honom förvirrad. Christopher klarar inte av att någon rör vid honom. Detta leder ofta till att han häftigt rycker till eller i värsta fall slår personen. På ett ställe får man läsa om när han får in en riktig fullträff på polisen som anklagar honom för mordet på mrs Shears hund. . . 

Den är också väldigt spännande, som till exempel när Christopher ska ta sig till London med sin råtta Toby som enda sällskap och räknar ut ett system för att hitta till tågstationen. Jag blev verkligen imponerad!
Den här boken väcker många frågor hos mig, som till exempel om Mark Haddon själv är autist, eller känner någon annan som är det. Jag har försökt att söka svaren på mina frågor, men hittade tyvärr ingenting.

Tillslut vill jag bara säga att boken är otroligt fascinerande och intressant, och att jag verkligen rekommenderar den. Den liknar ingenting jag tidigare läst eller brukar läsa. Man får lära sig mycket vad det innebär att vara autist, hur de tänker, och hur hans föräldrar och människor i hans omgivning handskas med det.

Jag vill avsluta med ett citat ur boken, som Christopher i sin tur har citerat ur Sherlock Holmes:
Världen är full av självklara saker som aldrig någon råkar lägga märke till
 
/LinnéaRSS 2.0