MÅNADENS BOKTIPS - JANUARI

Boktjuven
av Markus Zusak

När döden
berättar en historia
måste du lyssna

Tyskland 1939. Landet ligger i en spänd väntan och döden har aldrig haft så mycket att göra.
Liesel Meminger är nio år och bor hos en foster familj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrations läger, och hennes lillebror dog framför hennes ögon.
På hans begravning plockar hon upp en svart liten bok med silverskrift utanpå. När hon sedan varje natt vaknar av mardrömmar, tar hon och hennes fosterpappa fram boken med namnet "dödgrävarens handbok" och han lär Liesel läsa. 
Liesel fortsätter att stjäla böcker- från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek och varthelst hon kan få tag på dem. Hon läser för den judiske mannen de gömmer i källaren, för grannarna i skyddsrummet, böckerna och orden kommer att visa sig ha en stor betydelse i hennes liv.

Boken är otrolig. Jag vet inte hur jag ska kunna recensera den och samtidigt förmedla känslan man får av den. Författaren skriver på ett sätt jag aldrig har läst förut, han berättar den ur dödens synvinkel.
Här är ett utdrag jag fastnade för;

" LITE FAKTA
Jag bär inte omkring på någon lie eller skära.
Och jag går bara klädd i svart kåpa med huva
när det är kallt. Och jag har inte sådana där
kraniumliknande ansiktsdrag som ni verkar gilla
att förse mig med när ni har mig på distans.
Vill du veta hur jag egentligen ser ut?
Jag ska hjälpa dig. Gå och leta rätt
på en spegel medan jag fortsätter.
"


Jag kan inte säga så mycket mer än att boken verkligen är fantastisk. Det tar ett tag att komma in i den, men ge det tid. Jag brukar inte tycka om att läsa verklighets relaterade böcker, men den här tyckte jag verkligen om. Man ska nog vara lite äldre för att förstå den dock.
/Linnéa


Vampyrens märke - P.C. Cast & Kristin Cast

När hela världen vänds upp och ner och förvandlas till en värld som man inte känner till, vad gör man då? 

En dag står han bara där vid hennes skåp. Hon ser att han är en av dem, en spårare.
Zoey är 16 år och är som vilken tonårstjej som hellst tills hon en dag får märket. Det fruktade halvmån formade märket i pannan som bekräftar att ens kropp ska förvandlas. Ska hon stanna hemma och vänta in döden eller ska hon åka till nattens hus och tränas till att leva som vampyr? Zoey får panik och när hennes mamma och hennes "styvloser"- som hon i hemlighet kallar sin styvpappa- vill starta en bönekedja istället för att sända iväg henne till nattens hus, bestämmer hon sig för att fly. Hon åker till sin mormor men det är ingen hemma. När hon går för att leta efter henne slår hon i huvudet och får en utomkroppslig upplevelse där hon träffar vampyrernas gudinna Nyx. Nyx vet att Zoey är ämnad för att göra någonting stort, hon är speciell.
När Zoey sedan vaknar upp är det på Nattens hus, skolan för alla de som ska genomgå förändringen från människa till vampyr. Kommer hennes kropp att klara det, eller kommer hon dö som så många andra? Vad är nattens döttrar? Kan spöken blöda? Och varför tittade Erik -skolans snyggaste vampyrkille- på Zoey?
Hon ville passa in och vara en vanlig tjej, men det visar sig att hon är så mycket mer än det..

I början var jag väldigt irriterad på Zoey. Jag är en sådan människa som gärna vill sticka ut, synas, säga som jag tycker. Hon var raka motsatsen. Hon ville passa in och inte vara annorlunda, och när hon får märket börjar hon oroa sig för att hon ska bli "ett emo" och bara gå i svart och så vidare. Jag blev väldigt frustrerad,men jag bet ihop, och fortsatte att läsa och den blev verkligen riktigt, riktigt bra! Jag började läsa på eftermiddagen och kunde inte lägga den ifrån mig förens jag läst ut den senare samma natt. Den är otroligt spännande och man kan nästan inte bärga sig förens man får vända blad! 

Jag har nämnt det förut och jag älskar att läsa bra vampyrböcker. Speciellt de som berättar mycket om vampyrers levnadsätt, och då inte bara det gamla vanliga som att de suger blod och inte kan vara ute på dagen.

I boken känner människorna till vampyrerna, vilket är väldigt ovanligt, många kända skådespelare och artister är vampyrer berättas det. De är helt enkelt en del av världen. Det var väldigt konstigt och intressant att föreställa sig att de satt och läste om vampyrer på biologin! Tänk om vi också gjorde det, jag skulle älska de lektionerna! Dock är de inte omtyckta av människorna och om någon blivit märkt backar alla runtomkring undan.

Jag rekomenderar den verkligen. Det är första delen i serien "House of Nights" och är skriven av P.C. Cast och faktiskt hennes dotter Kristin. När jag läste att de hade skrivit den tillsammans ropade jag genast på mamma och vi sa att vi också ska skriva en bok. Haha, vi får väl se hur det blir med det. Men som sagt en mycket läsvärd bok och väldigt bra om man känner för att bara få sträckläsa någonting riktigt bra!

/LinnéaSagor blir man aldrig för gammal för

Sagor.
Så länge det har funnits människor har det funnits sagor, berättelser, sånger och historier.  Jag älskar sagor! 
 Men hur många ligger idag och läser gamla klassiska sagor innan man ska lägga sig? Nej inte så många. Det är nog många som tänker att "jamen jag har ju sett askungen, jag vet hur den sagan slutar." Men det är en helt annan känsla att faktiskt få läsa de där berättelserna i en bok än att se dem på film. Det finns så många versioner av dem, och det finns så många fler sagor som man kanske aldrig hört talas om.

T.ex. i en sagobok jag läst åker Askungen på tre olika baler, varje gång med en ny klänning och prinsen dansar med henne alla tre kvällarna och de blir förälskade.

Så för er som nu blivit sugna eller som också älskar sagor precis som jag vill jag tipsa om en underbar sagobok jag haft sedan jag var liten. I den finns sagor som; Koka soppa på en spik, Prinsessan i jordkulan, Östan om solen och nordan om jorden, bord duka dig och månspinnerskorna.
Guld äpple och Silverblad heter den, magiska sagor med vackra illustrationer till.

/ Linnéa


foton: Linnéa


Älskade Fantasyböcker!

Fantasyböcker finns det många av, men det är nästan lika många som bara smälter in i mängden, synd nog. Men nu tänkte vi dra ut våra favoriter ur bokhyllan så att ni får se de som ändå lyckats poppa fram!


Guldkompassen, trilogin Den mörkamaterian av Philip Pullman
Guldkompassen är den första av de tre böckerna i trilogin Den Mörka Materian. Den har blivit en stor film och många älskar den nästan sagolika känsla man får av berättelsen. Det enda jobbiga är nog formatet i boken, texten käns lite liten, men man vänjer sig!
Boken handlar om en flicka vid namn Lyra, hon bor i ett universum som ligger parallellt med vårat eget. Den största synbara skillnaden är att alla människor har sin egen Daimon. Det är deras själ som i form av ett djur alltid finns vid deras sida. Pan är vad Lyras daimon kallas, och tillsammans ger de sig ut på en farlig resa till Norden för att ta reda på varför barn försvinnar spårlöst.
I den här boken växer sig problemen bara större och större, de ökar på spänningen och när man tror att allt är slut händer någonting och vänder på allt!

/Hanna


PARASIT av Scott Westfield
Detta liknar ingen vampyr bok jag tidigare läst. Den utspelar sig i New York och författaren har en väldigt nutida synvinkel, vilket verkligen gör så att man tror på det som står i den.
Den 20 årige huvudpersonen Cal berättar väldigt tidigt att vampyrer inte är några övernaturliga varelser. Nejnej, det är människor som blivit infekterade av en parasit som använder sitt värddjur (människan) till att dricka blod och äta kött. De smittade kallas parasitpositiva eller kort och gott parper. När man blivit smittad blir hjärnan helt "ommöblerad" och man flyr från allt man tidigare älskat.
Cal tillhör de otroligt sällsynta smittbärarna. De är dem som bär på parasiten men som inte blir galna utav den.
Den gör så att Cal alltid är hungrig, gärna på blodiga biffar, och den gör honom konstant kåt. Parasiten vill nämligen sprida sig, och detta gör den genom samlag.
Cal arbetar för en hemlig organisation, Nattväktarna, som har som uppdrag att leta reda på de smittade och ta hand om dem så att de inte utgör någon fara eller blir upptäckta av allmänheten. 
En dag ger sig Cal ut för att leta efter sin flickvän Sarah som blivit smittad av parasiten, men hon beter sig inte riktigt som de andra...
Och Morgan, flickan som tog hans oskuld och gjorde honom till smittbärare, varför är det så viktigt att han hittar henne? Och varför tycks det plötsligt vimla av katter överallt? Och vad är det för ljud som då och då hörs bullra långt under jorden?
Vartannat kapitel i boken är tillägnat åt en parasitart som finns på riktigt och även har betydelse i berättelsen. De kapitlen får en verkligen att fundera över om parperna existerar .
Vad tror du?

/Linnea
Magi, serien Septimus Heap av Angie Sage
Magi är den första boken i en serie om den unge trollkarlslärlingen Septimus Heap. Det är en väldigt mysig bok och karaktärerna är väl utarbetade. Man kan riktigt se framför sig och höra hur Septimus bror svär om grisar och stampar i golvet! Efter att bara ha läst första boken är man redan långt inne i historien, och man har lärt känna karaktärerna som om man umgåtts med dem i tre år.
Utbytta vid födseln båda två, Septimus och Jenna har mycket gemensamt men ändå inte. På något sätt lyckas de i alla fall komma på sanningen om vem som är vem. De stapplar genast in i en komplicerad värld av magiker och kungafamiljer. Äventyr och faror väntar, men familjen finns alltid där för att hjälpa dem.
I varje bok börjar ett nytt äventyr, det hänger ihop, men ändå inte. Man fastnar verkligen direkt!

/HannaMaskernas stad, serien Stravaganza av Mary Hoffman
Maskernas stad är den första boken i serien Stravaganza. Den kan lätt tolkas som en vanlig Fantasy, ont mot gott, parallella världar och allt som hör till. Men känslan är annorlunda. Allt är inte tydligt och glasklart, och det dyker hela tiden upp frågor som man måste få svar på.
  Lucien ligger på sjukhus, svårt sjuk. På något sätt förflyttas han i tid och rum då han somnar med ett anteckningsblock i famnen. Han finner sig i Talia, en parallell världs version av Italien. Ett äventyr fullt av oväntade identiteter, okända fiender och höga förväntningar tar sin början. Vem som i slutet visar sig vara vem, är inte alltid den man väntat sig...

/HannaIsmarkens krona av Stuart Hill
När Thirrin är 13 år dör hennes far kung Rödvard i en blodig strid, och därmed blir hon drottning över Ismarken. Som drottning bär hon en tung börda på sina axlar- hon måste hitta ett sätt att skydda sitt rike från den största invasionen någonsin, och det innan den långa isvintern tar sitt slut och finderna kan komma in i landet.
Med hjälp av sin vän Oskan, häxsonen, söker hon hjälp hos de angränsande rikena, men går det att sluta allians med vampyrer och monster? Kan man strida sida vid sida med talande snöleoparder?
Det återstår att se..
Väldigt bra och välskriven fantasy som man inte kan lägga i från sig, och som man verkligen saknar när den tar slut. Det finns även en uppföljare som faktiskt är minst lika bra som den första. Klinga av eld heter uppföljaren.

/Linnea

 

Det var några Fantasyböcker som vi tycker är riktigt bra. Vi har många fler i bokhyllan som räknas till favoriterna t.ex :
Bläcktrilogin- Cornelia Funke
Drakryttaren - Cornelia Funke
Oönskad - Gemma Malley
Tornrummets hemlighet - Niklas Janz

Sen finns ju också klassiker som;
Sagan om ringen trilogin av J.R.R. Tolkien, Harry Potter av J.K Rowling, böckerna om landet Narnia av C.S Lewis och även Robinson Crusoe av Daniel Defoe tycker jag hör dit samt Gullivers resor av Jonathan Swift.


RSS 2.0