Mina skatter

Tänkte nu att jag skulle visa upp lite ur min bokhylla, mina "barn" som jag kallar dem!
Varje bok har ett minne; platsen jag köpte den på och vad jag gjorde där, personen jag fick den med, hur många gånger jag läst den och så vidare. Tänkte att det kunde vara lite roligt!

Vi börjar med pocketböckerna!
(det var meningen att jag inte skulle skriva så mycket om varje bok,
men när man väl kommer igång...ja ni vet hur det är! Läs det ni känner för (: )


Innan jag dör

av Jenny Downham

Denna bok recenserade jag i December 2010, klickar ni på namnet kommer ni till recensionen.

Jag fick boken av min mamma. Jag tror att jag var hemma och var sjuk, eller hur det nu var, och så hade hon köpt den för att jag skulle ha något att läsa. Och jag började läsa, men jag läste aldrig klart den den första gången. Jag brukar ha väldigt svårt för känsliga böcker, men gav den senare ett försök till, och jag tycker verkligen om den!
Det är Jenny Downhams debutroman, och hon skrivet otroligt vackert! Jag blev verkligen inspirerad i mitt eget skrivande när jag läste den. Det syns på den att den är väldigt sönder bläddrad för jag har gått tillbaka och läst om speciella stycken jag tyckte extra mycket om!
Lånade också ut den till en vän som verkligen älskade den.
Systrar i Jeans &
Systrar i Jeans den andra sommaren
av Ann Brashares

Ojojoj, de här böckerna har jag haft länge! Men jag har faktiskt inte skrivit om dem här på bloggen innan.
Jag fick även dessa böcker av mamma, som även hon är en bokslukare. Dock har jag faktiskt bara läst den första (Systrar i jeans) och inte den andra. Detta kan ju verka konstigt eftersom jag äger båda men så är det. Jag tror att det kan bero på att när jag fick dem så var jag mycket mindre (det var verkligen flera år sedan) och då tyckte jag att den första var lite seg och jobbig att läsa, och då blev det bara inte av att börja på den andra. Sedan har de stått i bokhyllan lite bortglömda, tror faktiskt jag ska ta och läsa de nu!

Jag tror att det är många som sett filmen som kom ut för flera år sedan, jag gjorde det innan jag läste boken. Den är väldigt bra. Och förutom att jag tyckte boken kunde vara seg att läsa så kan jag mig minnas att jag tyckte den var bra också.
Lite snabbt så handlar den om 4 bästa vänner som för första gången ska vara helt åtskilda en hel sommar. En dag när de går in i en affär hittar de ett par märkliga jeans. På Carmen som är lite krafigare än de andra sitter jeansen som gjutna, och på Tibby som är smal och spinkig och som de då inte alls borde passa på, sitter dem perfekt. De andra tjejerna provar också, och jeansen passar alla fyra. De bestämmer då att de ska skicka runt jeansen till varandra under sommaren, och blir då systrar i jeans.
Man får följa med var och en av tjejerna under deras sommar, och det ger verkligen en bra bild över hur viktiga ens vänner är.
Katitzi
av Katarina Taikon

Är det någon som läst böckerna om Katitzi?
Jag läste dem när jag var liten, eller mamma läste de för mig. Jag tyckte att de var jättespännande, och låg bredvid och såg på bilderna och försökte tänka mig in i det som hände.
Katitzi är en bok om Katarina Taikon själv. Hon bodde på ett barnhem, men fick sedan komma hem till sin pappa och sina syskon. Dessa var romer eller zigenare, och reste runt med sina vagnar från plats till plats i Sverige och försöka få människorna på de olika orterna att förstå att de inte var farliga utan bara vanliga människor som behövde någonstans att bo.
Det finns många böcker om Katitzi, det är en hel serie. Från det att hon var barn på barnhemmet, till det att hon blivit vuxen. Jag har inte läst de sista böckerna, eftersom jag som var så liten när vi läste inte förstod så mycket av de senare. De första böckerna är dock skrivna som barnböcker, men fungerar hur bra som hellst att läsa för ungdomar också. Det tycker jag verkligen ni ska göra. Man lär sig otroligt mycket om hur människor faktiskt behandlades och behandlas än idag.

Denna pocketupplaga hittade jag i våran bokhandel och fick bara lov att köpa den eftersom jag verkligen älskar de här böckerna. Rekomenderar starkt!Det fattas en tärning
Av Johanna Tydell

Den här vet jag att det är många som har läst, och älskat.
Jag lånade den på biblioteket för flera år sedan och läste, och när jag nu hittade den på bokhandeln (samtidigt som Katitzi) passade jag på att köpa den och läsa om den.
Jag blev väldigt tankfull och lite ledsen när jag läste klart den nu andra gången. Det är en väldigt känslofylld bok på alla sätt. Den handlar om 16 åriga Puck, vars pappa lämnade dem när hon var liten. Vartannat kapitel berättar om en händelse hon minns från det att pappa fanns kvar, och vartannat om hur hennes liv är när hon blivit äldre och vilka problem som finns då. 
Tycker mycket om boken. Jag pratade med recissören till "I taket lyser stjärnorna", Johanna Tydells debutroman, och hon berättade att Johanna tyckte att det var lite synd att den tog så mycket uppmärksamhet ifrån "det fattas en tärning". Hon trodde tydligen det var många som inte visste att hon kommit med en till, men då hälsade jag att det var det många som visste och att jag nästan tycker att den här boken är bättre än den första.Och här är då min Pocketsamling jag tog med när jag flyttade!
Jag har nu inte skrivit om alla för tillexempel Star Dust och Odjurens stad recenserade jag nyligen och "Kärlek och uppror" är en diktsamling jag fick när jag fick ur sexan och har inte riktigt läst än. Sedan har vi "en prinsessas dagbok 4, till er tjänst!" som jag läst en gång för längesedan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0