Andra sidan av London

Jag har nu läst två böcker som verkligen liknade varandra.
Den första var den jag skrev om här under:

Neverwhere
av Neil Gaiman

Jag har redan skrivit lite vad den handlar om, men utvecklar det lite nu.
Richard Mayhew bor i London och lever ett helt normalt liv, till den dagen han möter Door. Hon ligger där på gatan, skadad, och Richard känner att han måste hjälpa henne. Denna hjälpsamhet gör att Richard förlorar sitt liv. Eller i allafall det liv han är van vid och känner till.
Det visar sig att Door tillhör "det undre London". Där bor människor i kloakerna, de som "fallit ner i sprickorna" och inte längre kan leva på ytan. Det är en skräckinjagande och magisk värld han hamnat i, och han försöker desperat att ta sig tillbaka hem, utan framgång. Han finns inte längre där uppe. Bankomatkortet fungerar inte, ingen känner igen honom, ingen ens ser honom! Han tvingas leta upp Door igen, och de ger sig av på en farlig resa för att rädda Doors liv och för att försöka få tillbaka Richard till ytan.

Jag tyckte att boken var väldigt bra, dock märks det på vissa ställen att den är skriven efter en tv-serie. Fast det kanske är bara för att jag visste det innan.
Den är väldigt bra berättad och väldigt spännande. Det är inte alls svårt att kunna föreställa sig den mörka världen under gatorna, där magi och underverk existerar vägg i vägg med den riktiga världen.
Väldigt läsvärd.
Sen var det ju så att jag ville ha en bok igår och råkade stöta på

Darkside
av Tom Becker

Jag kom i håg att jag blivit tipsad om boken av en kompis till mig som är bibliotekarie, och tänkte att det var dags att ge den ett försök.
Jag låg och läste till halv tre i natt, och somnade med boken öppen bredvid mig.

Detta är ännu en bok om London. Faktiskt också här en annan sida eller en annan del av London, som få människor vet finns. Den kallas för Darkside. Den grundades av myndigheterna för länge, länge sedan för de onda människorna. Det är få som kan ta sig in till Darkside, och få som hittar övergångarna. De flesta som lyckats ta sig dit har blivit galna.
Det är det som hänt med Jonathans pappa Alain. Så länge Jonathan minns så har hans pappa då och då insjuknat i någonslags psykisk koma, och inget vet vad det beror på. Jonathan har vant sig vid att hans pappa åker in på psyket då och då. Han har vant sig vid att klara sig själv. Även när hans pappa är vaken och hemma ses de knappt. Alain sitter instängd på sitt arbetsrum med näsan i en massa böcker, och har förbjudigt Jonathan att gå in dit.
En kväll när han pappa än en gång åkt in till sjukhuset och Jonathan är ensam hemma, är det någon som kommer in i huset. Han blir rädd, och ser att hans pappas arbetsrum är öppet, och han springer in dit och låser dörren. Något eller någon försöker öppna dörren, men precis när det nästan lyckas, så kommer grannen som Jonathan hade ringt, och vad det nu var utanför dörren försvinner. 
Nu börjar Jonathan sina undersökningar. Vad är det hans pappa håller på med i arbetsrummet egentligen? Vad hände egentligen med hans mamma? Och vad är Darkside?

Även denna bok var väldigt bra. Det är en blandning mellan skräck och fantasy, vilket jag tycker väldigt mycket om. Dock är jag mörkrädd och bor i ett hus utan minsta ljudisolering, så att ligga och läsa den på natten rekomenderas kanske inte om du är som jag! :)
Det vilar något mörkt över själva sättet att skriva, det är väldigt bra och galet spännande när det kommer till upplösningen i slutet. Riktigt bra bok, speciellt för de som gillar bra sträckläsning.
Kommentarer
Postat av: Chamilla M

Den Darkeside-boken verkar väldigt spännande. Jag har tittat på den innan när jag var på biblan senaste gången men hade andra böcker i händerna just då och sen glömde jag väl bara bort den. Jag får leta upp den och låna en dag. n_n Jag gillar tanken att den är en skräck/fantasy bok. Två av mina favorit genrer i samma bok, kan ju inte bli bättre! ^o^*

2011-06-16 @ 14:26:04
URL: http://lassugen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0