delade åsikter

Låg och läste trollkarlen från Övärlden av Ursula K. Le Guin innan jag somnade i natt, och eftersom jag var övertrött och är inne i en känslig period fick jag mardrömmar. hm.
Jag är ju lite efter då och har inte läst någon av böckerna innan, och har kommit igenom ungefär halva boken nu. Ni får veta vad jag tycker när jag recenserar den sen för just nu vet jag faktiskt inte riktigt. Jag är lite delad.
Vad tycker ni om bokserien?fullt upp med böcker!

Hej!
Det är lite glest med inlägg nu eftersom jag håller på att läsa läsa läsa!
Men det kommer snart!

Amuletten från Samarkand

Amuletten från Samarkand
eller
The Amulet of Samarkand
av Jonathan Stroud

Detta är den första boken i Bartimeaus trilogin.

Bartimeaus är en 5000 år gammal ande. Han har sett och varit med om det mesta. En dag kallar en pojke på honom, en ung magiker. Han vill att Bartimeaus ska göra något åt honom. För att en magiker ska få en ande att göra något måste denna veta andens sanna namn, och det gör pojken. Men Bartimeaus är inte beredd på vad det är han blir befallen att göra. Pojken vill att han ska stjäla Amuletten från Samarkand. Den ägs av en mäktig magiker, och Bartimeaus som antar att den unge magikern inte riktigt vet vad han ger sig in på försöker tala honom ur det. Men pojken är envis och Bartimeaus har inget annat val än att ge sig av.
Pojkens namn är Nathaniel, och i vissa kapitel får vi följa med i hans liv. När han var fem år lämnade hans föräldrar honom till staten för att han skulle bli magiker. Han flyttade in hos mr Underwood, en sträng och vanlig man som inte var överdrivet förtjust av att ha en liten pojke i sitt hus. Mr Underwood var magiker och jobbade för staten, och han visste att det var hans plikt att lära och utbilda minst en ny magiker.
När han blev lämnad av sina föräldrar fick Nathaniel höra att han absolut inte fick berätta sitt namn för någon. Namn var farliga eftersom trollkarlarna inte hade sina egna krafter, utan fick sin makt i från demoner, och om demonerna visste ens riktiga namn blev det farligt och de kunde ta kontrollen. När han sedan fyllde tolv skulle han få ett nytt tilltalsnamn, till dess kallade alla honom för "pojke" eller "Underwood".

Jag har håller på att läsa boken på engelska, så det var ganska svårt att skriva en bra sammanfattning på svenska av vad boken handlar om. Blev kanske inte så bra, men ni får en liten uppfattning om vad den handlar om i alla fall.
Vi får följa med när Bartimeaus stjäl amuletten. Den är skriven i jag-form när Bartimeaus berättar, och han är väldigt rolig och kvick. En ande kan ju anta vilken skepnad han vill, och det tyckte jag var spännande att läsa om. Ena sekunden är han en fågel, nästa en fluga eller en pojke! Det är en fantasybok fylld av magi, men på ett annorlunda sätt. Jag har inte läst ut boken än, men hittils tycker jag den är bra och spännande!

Här ser ni det engelska och det svenska omslaget:


Ljudet av ditt hjärta - en åsikt!

Som jag skrev i förra inlägget håller jag på med tredje delen i twilight-serien, det vill säga Ljudet av ditt hjärta eller Eclipse.
Förra gången jag läste serien så tyckte jag den var underbar rätt igenom, den som antydde något annat lyssnade jag inte på. Nu är jag några år äldre och hallå? Bella? Vad gör tjejen?
Är det bara jag eller finns det liksom vissa ställen man bara blir riktigt förbannad på att hon gör allt som Edward säger åt henne att göra? Hon är arg men så fort hon ser honom i ögonen eller han kryper upp bredvid henne så är hon inte arg längre, fast hon hade en riktigt bra anledning till det!? Jag blir bara väldigt irriterad på det och undrar om det är någon mer än mig som reagerar på det? Att hon inte bara kan bli riktigt arg på honom? Man kan älska någon fast man blir arg!
Så får stackars Jacob stå ut med det som är så gullig och bara egentligen vill finnas där för henne!

Nu fick ni stå ut med lite åsikter som fick lov att komma ut medan jag läser boken.


Uppdaterat

Ville bara berätta att jag uppdaterat min profil om någon skulle vara intresserad :) ?

Undrar också om någon skulle kunna hjälpa mig med en bra design?
Hade behövt lite kategorier och liknande, som en meny ?


Here we go again!

Okej nu har jag fått till internet och kommit igång med läslusten så nu kör jag igång med bloggandet igen!
Lite glada blev ni?

Idag gick jag för första gången in på stadsbiblioteket i Göteborg. Jag har ju inte haft något lånekort så tyckte att det var dags att skaffa det nu, plus att jag behövde en bok till skolan.
För mig som kommer från en liten by, där bliblioteket har en våning och en liten läktare, var stadsbiblioteket med dess 6 våningar plus källarplan enormt! Det var lite förvirrande, men väldigt fint, och jag känner att jag kommer dit och springa mycket nu!
På källarplanen hittade jag mina älskade fantasyböcker, och valde en jag ska läsa på engelskan.
Det blev The Bartimaeus Trilogy första boken som heter The Amulet of Samarkand skriven av Jonathan Stroud. Jag har börjat läsa andra eller tredje boken förut och då visste jag inte att det var en serie, så jag förstod inte så mycket utan gav upp den . Men nu hittade jag ju första boken så let's try again!
Har bara hunnit med de 3 kaptilerna som jag läste på bussen hem, så ni får en recension när den är färdigläst!Sen tänkte jag också att jag skulle låna mig något på svenska att läsa vid sidan om. Dock hade jag ju redan Trollkarlen från övärlden hemma som jag knappt börjat på, men jag kunde inte riktigt låta bli att titta lite ändå!
Så när jag sitter där och tittar kommer en bibliotekarie fram till mig:

Han: Letar du efter något bra att läsa?
Jag: Nja, jag tittar mest!
Han: Då måste jag fråga, har du läst den här? (pekar på krigarhjärta av Henrik Larsson)
Jag: Oja! Jag älskar den!
Han: Jaha, har du läst den här då? (pekar på Sagan om klanen Otori av Lian Hern)
Jag: Ja!
Han: jaha.. men dom här tycker jag också är väldigt bra! (pekar på vargbröder av Michelle Paver)
Jag: jo dom har jag också läst!

Då började han skratta och på det följde ett ivrigt och långt samtal om både böcker och rollspel, väldigt roligt!
Han ropade också till sig en annan av bibliotekarierna som också var jättetrevlig! Hon fick adressen till min blogg, och uppmuntrade mig till att börja blogga igen! Väldigt roligt som sagt!
Fick också med mig den tredje delen i twilight serien av Stephanie Meyer hem. Bestämde mig för ett tag sen att jag kulle läsa om serien, eftersom att jag älskade böckerna innan filmerna - som fått mig att ogilla twilight- kom.
Vad tycker ni? Tycker ni om twilight? Både böcker och filmer? Berätta!

Det kommer lite recensioner snart också :)
Blir som vanligt väldigt glad om ni kommenerar, det uppmuntrar till mer skrivande och jag svarar nästan alltid!
kramar :)RSS 2.0