Amuletten från Samarkand

Amuletten från Samarkand
eller
The Amulet of Samarkand
av Jonathan Stroud

Detta är den första boken i Bartimeaus trilogin.

Bartimeaus är en 5000 år gammal ande. Han har sett och varit med om det mesta. En dag kallar en pojke på honom, en ung magiker. Han vill att Bartimeaus ska göra något åt honom. För att en magiker ska få en ande att göra något måste denna veta andens sanna namn, och det gör pojken. Men Bartimeaus är inte beredd på vad det är han blir befallen att göra. Pojken vill att han ska stjäla Amuletten från Samarkand. Den ägs av en mäktig magiker, och Bartimeaus som antar att den unge magikern inte riktigt vet vad han ger sig in på försöker tala honom ur det. Men pojken är envis och Bartimeaus har inget annat val än att ge sig av.
Pojkens namn är Nathaniel, och i vissa kapitel får vi följa med i hans liv. När han var fem år lämnade hans föräldrar honom till staten för att han skulle bli magiker. Han flyttade in hos mr Underwood, en sträng och vanlig man som inte var överdrivet förtjust av att ha en liten pojke i sitt hus. Mr Underwood var magiker och jobbade för staten, och han visste att det var hans plikt att lära och utbilda minst en ny magiker.
När han blev lämnad av sina föräldrar fick Nathaniel höra att han absolut inte fick berätta sitt namn för någon. Namn var farliga eftersom trollkarlarna inte hade sina egna krafter, utan fick sin makt i från demoner, och om demonerna visste ens riktiga namn blev det farligt och de kunde ta kontrollen. När han sedan fyllde tolv skulle han få ett nytt tilltalsnamn, till dess kallade alla honom för "pojke" eller "Underwood".

Jag har håller på att läsa boken på engelska, så det var ganska svårt att skriva en bra sammanfattning på svenska av vad boken handlar om. Blev kanske inte så bra, men ni får en liten uppfattning om vad den handlar om i alla fall.
Vi får följa med när Bartimeaus stjäl amuletten. Den är skriven i jag-form när Bartimeaus berättar, och han är väldigt rolig och kvick. En ande kan ju anta vilken skepnad han vill, och det tyckte jag var spännande att läsa om. Ena sekunden är han en fågel, nästa en fluga eller en pojke! Det är en fantasybok fylld av magi, men på ett annorlunda sätt. Jag har inte läst ut boken än, men hittils tycker jag den är bra och spännande!

Här ser ni det engelska och det svenska omslaget:


Kommentarer
Postat av: Katarina Jonsson

Jag har letat överallt efter den här boken till min pojk som är 11 år. Är det någon som vet var jag kan hitta den. Han har tvåan och trean men vill inte läsa dem förrän han läst ettan!! Tacksam för hjälp.Hälsningar

Katarina

2011-11-21 @ 18:07:46
Postat av: Chamilla M

Tänk att jag sett den på biblan men bara avfärdat den! Herregud! Nästa gång jag går till biblan ska jag ha den boken med mig hem! Fy mig!

2011-12-07 @ 18:23:46
URL: http://lassugen.blogg.se/
Postat av: Chamilla M

Tänk att jag sett den på biblan men bara avfärdat den! Herregud! Nästa gång jag går till biblan ska jag ha den boken med mig hem! Fy mig!

2011-12-07 @ 18:25:24
URL: http://lassugen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0