House of Night serien av P.C. & Kristin Cast

Det här är en serie när man vill slappna av och läsa något bra men enkelt.
Det är en romantisk fantasyserie som handlar om vampyrer. Hittils har det uttkommit 9 delar, dock har den sista inte kommit på svenska än, och jag vet inte riktigt hur många det kommer att bli.
Serien har också en hemsida för de som är intresserade :) för att komma dit kan du KLICKA HÄR!

Här är alla delarna taget från Wikipedia:
  1. Vampyrens märke (Engelsk titel är Marked) (år 2007 på engelska och år 2009 på svenska)
  2. Sveket (Engelsk titel är Betrayed) (år 2007 på engelska och år 2009 på svenska)
  3. Utvald (Engelsk titel är Chosen) (år 2008 på engelska och 2010 på svenska)
  4. Svart Ängel (Engelsk titel är Untamed) (år 2008 på engelska och i mars 2010 på svenska)
  5. Jagad (Engelsk titel är Hunted) (år 2009 på engelska och 2010 på svenska)
  6. Frestad (Engelsk titel är Tempted) (år 2009 på engelska och 28 januari 2011 på svenska)
  7. Bränd (Engelsk titel är Burned) (år 2010 på engelska och 7 juni 2011 på svenska)
  8. Uppvaknandet (Engelsk titel är Awakened) (år 2011 på engelska och 1 oktober 2011 på svenska)
  9. Destined (svensk titel än så länge okänd) (November 2011 på engelska och okänt datum på svenska.
Böckerna handlar om Människan Zoey Montgomery som när hon blir märkt till vampyr, byter namn till Zoey Redbird. Det visar sig att Zoey är en mycket speciell vampyr. Gudinnan har gett henne krafter att känna av, och kalla till sig alla fem elementen. Detta gör henne till den mäktigaste överprästinnan i vampyrhistoren. Men andra krafter är i rörelse. Överprästinnan och Zoeys mentor Neferet som är så god och moderlig, är kanske inte vad hon ser ut att vara...
Detta är början på en lång kamp mellan gott och ont, den ena kraften måste finnas för att den andra ska kunna existera, men vad händer när ondskan försöker få ett övertag?

Den sista här är då på engelska eftersom den inte kommit på svenska än!


En vis mans fruktan del 1

Nu har jag då äntligen läst fortsättningen på Vindens namn del 1 och 2 av Patrick Rothfuss. På orginalspråket engelska är detta då förstås bara en bok, men volymerna har blivit uppdelade när de översattes till svenska. Detta är bland de bästa fantasyberättelser jag någonsin läst! Jag menar det, de är helt otroliga!
Serien heter "Berättelsen om kungadråparen".
Nu var det så att när jag lånade Vindens namn del 1 på biblioteket, har jag kommit fram till att jag måste ha fått ett feltryck, eftersom att hela berättelsen både del 1 och del 2 var i samma bok fast än att den var på svenska, och det ska inte finnas. Sådant som bara jag lyckas med! Ja, ja men recensionen till vindens namn hittar ni HÄR.

En vis mans fruktan del 1
den tredje delen (på svenska) i berättelsen om kungadråparen

Baksidan av boken:
"Jag heter Kvothe
Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar, älskat kvinnor och skrivit sånger som får trubadurerna att gråta. "

Kvothe fortsätter att berätta sitt livshistoria och krönikören skriver ned vartenda ord. Han berättar om Denna, den vackraste flicka han någonsin sett. Han berättar om sitt liv på Universitetet, sin fattigdom och sin musik.

För att hämnas sina föräldrar och för att försöka få reda på mer om deras mördare, Chandrierna, tar sig Kvothe in i arkivet. Arkivet är världens kanske största bibliotek, och det ligger på universitetet. Kvothe blev portad från arkivet redan sina första dagar på skolan genom att bli påkommen att bära eld, vilket hans svurne fiende Ambrose lurade honom till. Så finner en ny väg att ta sig in, en hemlig.
Han kan inte prata med någon annan om Chandrierna, eftersom ingen skulle tro honom. Detta är fruktansvärda varelser som endast existerar i sagorna och är till för att skrämma barn med, säger folk, men Kvothe vet bättre. Han vet också att Chandrierna arbetar hårt med att utplåna varje spår av att de finns, det var därför hans föräldrar dog "Någons föräldrar har sjungit fel sorts sånger...".
Samtidigt som allt detta jobbar han för att försöka få ihop tillräckligt med pengar till terminsavgiften och annat han behöver. Hans vänner vet inte om hur jobbigt han har det, och han gör sitt bästa för att dölja det. Kvothe ligger också ständigt i luven på Ambrose, och de gör båda sitt bästa för att göra livet surt för den andre. Detta är då lite lättare för Ambrose eftersom han är en högt uppsatt adelsman och Kvothe börjar snabbt inse att han skaffat sig en mäktig fiende.
Efter en termin tar Kvothe ledigt från universitetet och beger sig till Vint för att arbeta som musiker hos en mycket rik och mäktig man. Det visar sig att denne är mycket sjuk och Kvothe misstänker mannens doktor för att förgifta honom, men hur ska han kunna överbevisa en man som arbetat i sin tjänst i 10 år?


Detta är en mycket insnärjd historia. Jag brukar se på det som en historia med en massa olika historier pågående i sig om ni förstår hur jag menar? Grundhistorien är den att Kvothe vill hämnas sin familj och letar information om Chandrierna, men samtidigt vill vi veta hur det går med hans hjärtas kärlek Denna. Vi vill också veta hur han ska göra med Ambrose och om han kommer att klara av sin vistelse i Vint.
Det är en otroligt skickligt skriven berättelse som verkligen inte går att sluta läsa! Min recension gör den verkligen inte rättvisa, ni måste läsa boken! Jag brukar inte tvinga folk, men nu gör jag nästan det. Ni kommer bli kära!
Nej nu ska vi inte överdriva det här, bara läs den okej?


Lov!

Hej! Ville bara ursäkta den dåliga uppdateringen, men jag har sportlov och är hemma och då blir det inte så mycket bloggande som ni kanske förstår! :)
Var dock in på biblioteket och lånade "En vis mans fruktan del 1" av Patrick Rothfuss, vilken är uppföljaren på "Vindens namn del 1 och 2" , det är verkligen bland de bästa fantasyböcker jag läst!

Ser skapligt farlig ut när jag kör skoter, right?


En klassiker

På engelskan nu har vi börjat att arbeta med de olika litterära klassikerna. Jag har valt, som den fantasynörd jag är, att läsa Dracula av Bram Stoker.

Boken är skriven i dagbok- och brevform. Jag har inte hunnit så långt än eftersom jag läser betydligt mycket långsammre på engelska, men jag har börjat komma in i det och det går snabbare.
Jag tror att ni redan vet mycket om Dracula, men en recension kommer när jag läst klart den. Hittils är den väldigt bra och det ligger en kuslig känsla över den när man läser som jag tycker om.

Boken har blivit en klassiker eftersom det var den som startade vampyrgenren. Det fanns böcker om vampyrer innan denna men detta var början på våra moderna vampyrer. De som inte syns i speglar, inte tål krucifix och så vidare. Vad vore twilight om den här boken inte utkommit? Förmodligen ingenting.
Bram Stoker blev inspirerad till att skriva Dracula av en furste i Transylvanien som han hörde berättas om. Han drömde sedan mardrömmar om denne med innehåll av blod och fladdermöss, och när han vaknade bestämde han sig för att skriva en bok om sina fantasier.

Boken har kommir ut i olika översättningar och olika "kläder". Den har också gjorts om till många olika filmer.
Här ser ni några av omslagen boken har och har haft under åren.
Skräckmys!

Förlåt att det kommer lite dåligt med recensioner nu, men det är bara för jag väntar på en massa böcker som ska komma och under tiden läser jag om böcker jag läst förut.

Igår när jag kom hem lite frusen och trött, kröp jag i min jumpsuit (eller pyamas som jag säger), slängde in en panpizza i micron och kröp under täcket med Den femte systern av Mårten Sandén. Inte så bra mysläsning kanske, med tanke på att det är en skräckfantasy och jag kan ärligt säga att jag ryser  när jag läser den. Tankar på spöken och liknande dyker också upp, men jag kan ju inte låta bli att läsa! Så för er som vill läsa något lite mer skrämmande rekommenderar jag Mårten Sandéns trilogi som börjar med Den femte systern, fortsätter med Det viskande barnet och avslutas med De dödas imperium. Jag har recenserat alla tre för länge sedan på bloggen, finns det någon som vill så kan jag göra det igen? :)


RSS 2.0