En vis mans fruktan del 1

Nu har jag då äntligen läst fortsättningen på Vindens namn del 1 och 2 av Patrick Rothfuss. På orginalspråket engelska är detta då förstås bara en bok, men volymerna har blivit uppdelade när de översattes till svenska. Detta är bland de bästa fantasyberättelser jag någonsin läst! Jag menar det, de är helt otroliga!
Serien heter "Berättelsen om kungadråparen".
Nu var det så att när jag lånade Vindens namn del 1 på biblioteket, har jag kommit fram till att jag måste ha fått ett feltryck, eftersom att hela berättelsen både del 1 och del 2 var i samma bok fast än att den var på svenska, och det ska inte finnas. Sådant som bara jag lyckas med! Ja, ja men recensionen till vindens namn hittar ni HÄR.

En vis mans fruktan del 1
den tredje delen (på svenska) i berättelsen om kungadråparen

Baksidan av boken:
"Jag heter Kvothe
Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar, älskat kvinnor och skrivit sånger som får trubadurerna att gråta. "

Kvothe fortsätter att berätta sitt livshistoria och krönikören skriver ned vartenda ord. Han berättar om Denna, den vackraste flicka han någonsin sett. Han berättar om sitt liv på Universitetet, sin fattigdom och sin musik.

För att hämnas sina föräldrar och för att försöka få reda på mer om deras mördare, Chandrierna, tar sig Kvothe in i arkivet. Arkivet är världens kanske största bibliotek, och det ligger på universitetet. Kvothe blev portad från arkivet redan sina första dagar på skolan genom att bli påkommen att bära eld, vilket hans svurne fiende Ambrose lurade honom till. Så finner en ny väg att ta sig in, en hemlig.
Han kan inte prata med någon annan om Chandrierna, eftersom ingen skulle tro honom. Detta är fruktansvärda varelser som endast existerar i sagorna och är till för att skrämma barn med, säger folk, men Kvothe vet bättre. Han vet också att Chandrierna arbetar hårt med att utplåna varje spår av att de finns, det var därför hans föräldrar dog "Någons föräldrar har sjungit fel sorts sånger...".
Samtidigt som allt detta jobbar han för att försöka få ihop tillräckligt med pengar till terminsavgiften och annat han behöver. Hans vänner vet inte om hur jobbigt han har det, och han gör sitt bästa för att dölja det. Kvothe ligger också ständigt i luven på Ambrose, och de gör båda sitt bästa för att göra livet surt för den andre. Detta är då lite lättare för Ambrose eftersom han är en högt uppsatt adelsman och Kvothe börjar snabbt inse att han skaffat sig en mäktig fiende.
Efter en termin tar Kvothe ledigt från universitetet och beger sig till Vint för att arbeta som musiker hos en mycket rik och mäktig man. Det visar sig att denne är mycket sjuk och Kvothe misstänker mannens doktor för att förgifta honom, men hur ska han kunna överbevisa en man som arbetat i sin tjänst i 10 år?


Detta är en mycket insnärjd historia. Jag brukar se på det som en historia med en massa olika historier pågående i sig om ni förstår hur jag menar? Grundhistorien är den att Kvothe vill hämnas sin familj och letar information om Chandrierna, men samtidigt vill vi veta hur det går med hans hjärtas kärlek Denna. Vi vill också veta hur han ska göra med Ambrose och om han kommer att klara av sin vistelse i Vint.
Det är en otroligt skickligt skriven berättelse som verkligen inte går att sluta läsa! Min recension gör den verkligen inte rättvisa, ni måste läsa boken! Jag brukar inte tvinga folk, men nu gör jag nästan det. Ni kommer bli kära!
Nej nu ska vi inte överdriva det här, bara läs den okej?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0