Atuans gravkamrar

Atuans gravkamrar
av Ursula K. Le Guin
Andra delen i Övärlden-serien
 
Denna bok utspelar sig i ett litet avlägset hörn utav Övärlden, nämligen i Atuan. Där, i ett tempelkomlex, lever den reinkarnerade prästinnan Arha (den uppätna) som när hon var liten blev ifråntagen sin familj och sitt namn, och allt som tidigare varit välkänt för att tjäna de namnlösa. De namnlösa sägs vara gudar som har sina boninga, det vill säga gravkamrar, under temlpet. Där finns också en labyrint där endast den högsta av prästinnorna, det vill säga Arha, får tillträde.
Detta är ett hörn av övärlden där man inte utövar trolldom. Arha får under sin uppväxt endast höra historier berättas om dessa illasinnade trollkarlar som brukade komma till gravkammrarna för att stjäla de namnlösas skatt som sägs finnas djupt inne i labyrinten. Det berättas att de kunde vända synen och få den som tittade att se något helt annat än vad som verkligen var, att de kunde tala med drakar och utföra under. Arha vet inte vad hon ska tro.
 
Till templet kommer så en dag trollkarlen Ged på jakt efter den andra halvan Erreth-Akbes ring, som sägs ska bringa fred tillbaka till Övärlden. Han tror att denna ska finnas i den berömda skattkammaren under tempelkomplexet, så första gången Arha ser honom är han nere i den förbjudna gravkammaren. Arha vet att hon borde döda honom, men kan inte förmå sig att göra det utan låser i stället in honom i labyrinten. Efter några besök börjar de knyta ett band till varandra, och Ged ger tillbaka Arha hennes sanna namn, Tenar. Men det finns de som inte vill att Ged ska komma levande ifrån De namnlösas boningar, och de tänker göra allt för att detta inte skall inträffa...
 
 
 
Jag hoppas att det var en någorlunda bra sammanfattning av boken. Det är en ganska komplicerad berättelse att återge, men jag måste säga att jag tyckte att själva boken var ganska seg. Det tog ett tag innan det blev spännande tyckte jag, annars fick man mest läsa om hur hennes liv var i templet och att det var samma dag ut och dag in.
Men Le Guin skriver väldigt bra, både platser och och människor blir levande och jag kan verkligen smaka maten de äter och se och höra livet i templet när jag läser. Det var en bra bok, alldeles för seg för min smak men ändock en bra berättelse!
 
Nämnbar fakta:
Serien består av sex böcker där de första tre var menade att bli en trilogi.
Dessa kallas då just för trilogin då de tre andra böckerna skrevs långt senare.
 
Här får ni en bild på de nya omslagen till böckerna.
Jag tycker om dem, de utstrålar magi och mystik.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Chamilla Magnusson

Min favorit del i denna boken är när Tehanu och Ged möts i hans fängeslehåla. Hon beordrar honom att bevisa att han är trollkarl och när han bara tittar på sina händer reser hon sig för att gå, men hennes nunneklänning är bytt till en vacker siden klänning. Absoluta favoriten n_n

Svar: Ja det är underbart!!
Linnéa

2012-07-28 @ 00:14:29
URL: http://blandbockerlivetmagin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0