En ny favoritförfattare och ett boktips!

En vän till mig har länge försökt fått mig till att läsa Terry Pratchett, men jag har aldrig riktigt tagit mig tid. 
Nu förra helgen åkte jag till Örebro och min vän hade då bett mig att hämta hans bok som han glömt där, vilket jag gjorde. Och då jag inte hade något att läsa på tåget tillbaka tänkte jag att "why not?", och så var jag fast!
Efter den boken gick jag direkt till biblioteket och lånade en till, jag har verkligen fått en ny favoritförfattare! 
Han skriver på ett väldigt speciellt sätt; roligt, spännande, medryckande och sarkastiskt! Öppnar man hans böcker så går det verkligen inte att sluta läsa. Genren är fantasy, och här snackar vi riktig fantasy! 
 
Han är mest känd för sina böcker om Skivvärlden, som är platt som en skriva som bärs upp av fyra elefanter som står på världssköldpaddan Stora A'tuins skal medan han långsamt simmar genom stjärnorna. 
I Skivvärlden får vi möta trollkarlar, häxor, Döden och många andra fantastiska karaktärer. 
 
Den första boken jag läste var Mort. 
Här får vi följa pojken Mort, som egentligen inte är riktigt bra på någonting. Hans far vet inte vad han ska göra med honom, så får han förslaget att ta med Mort till marknaden och låta honom gå i lära hos en hantverkare. Så han tar med sin son till marknaden, och Mort ställer sig hos de som söker lärlingsplats och väntar på att någon ska välja honom. Han står där hela dagen och ser unga pojkar bli valda och gå iväg med sin nya mästare, men ingen väljer Mort. 
Det blir sent, försäljarna börjar plocka undan sina stånd och Morts far vill att de ska gå därifrån. Det är endast han kvar på torget nu, men med sårad stolthet står han envist kvar till det att klockan börjar slå midnatt. Då lägger sig plötsligt en tystnad över torget, och en häst med vagn kör fram. En fiugur med lång svart kåpa kliver ur och går fram till den enda pojken som finns kvar på torget. Mort blir snart varse att det är Döden själv som står framför honom och erbjuder honom en lärlingsplats. 
 
Detta blir början till ett helt nytt liv för Mort. Han får se saker han aldrig trodde att han skulle se, och upptäcker att minsta felsteg kan innebära kaos i verkligheten. Och när Döden helt plötsligt kommer fram till att han hellre vill jobba i köket på ett värdshus och klappa katter i stället för att hämta människors själar, blir Mort tvungen att ta över hela ansvaret med endast några veckors erfarenhet i arbetet. 
 
En otroligt bra och välskriven bok som jag VARMT rekomenderar! Den gick aldrig att lägga ifrån sig, och den fick mig att skratta många gånger! 
 

Kommentarer
Postat av: Vilhelm Hanzén

Hej Linnéa!

Jag är intresserad av att komma i kontakt med dig. Har du någon mailadress man kan nå dig på?

Skicka mig gärna ett mail!

/ Vilhelm, PR- och kommunikationsansvarig på Libris

Svar: Hej Vilhelm!
Jag har nu mailat dig :-)
Linnéa

2013-05-21 @ 10:27:13
URL: http://www.vilhelmhanzen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0