Den förtrollade sagovärlden

Eftersom att vi varit så innaktiva nu ett tag så har jag ju missat att skriva om en massa böcker!
Så jag får väl försöka hinna i kapp, och jag tänkte börja med en bok som jag köpte i sommras.

John Bauers förtrollade sagovärld

Jag har alltid älskat sagor! Om ni går längre bak i bloggen kan ni se att jag tipsat om Guldäpple och silverblad vilket också är en gammal sagobok jag läste i mycket när jag var liten.
Eftersom att jag tycker så mycket om sagor läste mamma väldigt många sådana för mig när jag var mindre (hon läste överlag väldigt mycket för mig på kvällarna), och en gång kommer jag ihåg att hon läste en saga som jag tyckte så mycket om. Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr. Jag gick ofta och tänkte på den, och funderade vilken bok vi läst ur, men jag hittade den inte någonstans. Så i sommras när jag gick in i SFI-bokhandeln i Göteborg så står den här boken där och jag slår upp och ser att den sagan är med så jag MÅSTE köpa den!
Jag har också läst andra sagor med John Bauer och jag älskar hans målningar och hans troll. Han är underbar!
Jag köpte iallafall boken och det är många vackra sagor i den, men den om den lilla prinsessan Tuvstarr sparade jag till jag kom hem så fick mamma läsa den högt för mig i sängen. Man behöver få känna sig liten ibland! :) 

 


Bläck

Oj vad roligt att jag fick så många svar på min fråga, och att så många faktiskt håller med mig om att man kan läsa böcker flera gånger!
Många drog Harry Potter som exempel, och jag håller med! Det är verkligen böcker som man kan läsa flera gånger om för det är alltid någonting man glömmer bort eller något man missade eller kanske inte förstod första gången man läste.
En serie jag håller på att läsa om just nu är Bläck-trilogin av Cornelia Funke. Jag har nog tjatat om den förut för det är absolut några av mina favoritböcker, och Cornelia är en favoritförfattare! Hon är mästare på att beskriva vackert - miljö, människor, saker - och hon insprierar verkligen.

Den första boken Bläckhjärta har jag läst.. tre gånger tror jag. Det är en ganska tjock bok vilket är väldigt bra eftersom att den också är väldigt spännande och man vill verkligen inte att den ska ta slut.
Böckerna handlar om Meggie som i första boken är 12 år och bor med sin pappa Mo. Deras hus är fyllt av böcker, På golven, i hyllorna, på borden. Mo arbetar som bokbindare och Meggie älskar att se sin pappa byta ut böckernas "kläder" och förlänga deras liv.
 En sen kväll står en främling utanför deras hus i regnet. Meggie blir rädd och hämtar Mo. Den kvällen blir början på ett helt nytt liv för båda två. Främlingen är nämlingen Stofinger, en eldslukande gycklare från en bok Mo läst ur för 10 år sedan. Samtidigt som Meggies mamma försvann. Men om han är från en bok hur kan han stå utanför deras fönster? Meggie får veta saker om sin pappa som hon aldrig tidigare haft en aning om. Vad som händer när han högt tar ord över sina läppar, hur han blåser bokstäverna till liv. Bokstäver som åt upp hennes mamma och förde in Sotfinger och hans två fiender Basta och Capricorn till vår värld. Kommer de kunna ordna upp allting?Här är också del två (som jag håller på att läsa om just nu) Bläckmagi och den sista delen Bläckdöd.
Jag skriver ingenting om dem nu eftersom att då avslöjar jag för mycket om första boken! :)

 

fråga!

Nu tänkte jag fråga en sak, jag vet inte om jag har frågat det förut men då är det så.
Jag kan läsa böcker flera gånger i fall att det är så att jag tycker om dom, men jag får alltid höra att det är konstigt och "hur kan du läsa böcker flera gånger!? du vet ju vad som ska hända!"
Men som det står på våran header "Att läsa en bok är som att lära känna en ny vän, och att läsa den igen är som att återse en bekant" .
Så då tänkte jag fråga, kan ni läsa böcker flera gånger? : )

Sista delen!

Nu har äntligen den sista delen i Hungerspelen kommit!
REVOLT
av Suzanne Collins
Kattniss har blivit räddad från arenan och bor nu i distrikt 13 tillsammans med sin mamma, Prim, Gale och de andra flyktingarna från distrikt 12.
Ett krig är på väg, och rebellerna samlas. Kattniss har omedvetet blivit revolutionens "symbol". Kattniss, flickan det slog gnistor om, härmskrikan.
Vad händer när Kattniss uppträder i TV som Härmskrikan? Vad får det för konsekvenser i de andra distrikten? Ska rebellerna lyckas inta huvudstaden? Vilka kommer att överleva?
Det är hungerspelen med världen som arena och alla människor som spelare...
Den här sista delen är mycket blodigare och sorgligare än de två första böckerna. Det ligger en dyster stämning över den tyckte jag.
Jag måste säga att jag nästan grät i slutet, det är vackert.
Suzanne skriver fortfarande lika bra och det är omöjligt att lägga i från sig boken när man väl har börjat. Jag tror faktiskt inte att jag kan säga så mycket mer.

update

Nu har den här bloggen varit mer eller mindre nedlagd under en tid.
Funderar på att börja skriva igen? Vet inte om Hanna vill, men i alla fall jag.
Någon som tycker att det är en bra idé? (:
/Linnéa

RSS 2.0