Väldigt inspirerande!

Igår satte jag på tv:n bara för att slötitta lite, och då fastnade jag i det här programmet!
De pratar om berättandets historia och om läsandet. Vad det betyder och har betytt för oss människor under alla år.
Det låter kanske inte så roligt, men det var verkligen, verkligen intressant!
Snälla ge det ett försök att titta och berätta gärna vad ni tyckte! :)
Tyvärr kunde jag inte lägga upp programmet i bloggen, men jag länkar här nedanför!

Ett evigt berättande
Fem tusen år efter det att den första texten skrevs läser vi mer än någonsin. Varför? Alberto Manguel, författaren till "En historia om läsning", intervjuas. Vi vandrar också i Lisbeth Salanders fotspår på Södermalm i Stockholm. Vi möter även gymnasieelever som läser Shakespeare för att förstå varandra.

KLICKA HÄR FÖR ATT TITTA

Jag måste också säga att Alberto Manguel, som näms här ovan, blev jag verkligen... inspirerad och faschinerad av! Han pratar så vackert om böckerna. Titta på programmet så kanske ni förstår vad jag menar! :)


Kommentarer
Postat av: Chamilla M

Hej!

Jag letade via google efter andra bloggare som skrev om böcker och snubblade över denna.

Jag såg på intervjun om böcker som du tipsade om här och tycker att den var okej, men det kändes som om de bara skrapade på ytan till vad böckernas värld är för oss människor. Något jag blev imponerad över är om den äldre manen som hade över nästan 35 000 böcker och bara slängt bort en enda bok i hela sitt liv. Det tycker jag är helt otroligt. Jag tyckte också att det var rätt kul att de tog upp det här med läsningen i skolorna. Av min egna erfarenhet av böcker i skolan tycker jag att de inte alltid valde de bästa böckerna (visa somnade även jag till och jag är känd som en bokmal). Något jag tycker de kunde gjort bättre är att man kunde fått eleverna att välja ut en bok (ha ett minst sidor antal och ingen tidningskrift) och be dom presentera boken de valt som sin favorit. Sen hade man kanske kunnat diskutera de olika stilarna som finns inom bokvärlden. Som mest fick vi läsa verklighets baserade böcker och det är ju inte alla som är intresserade av sådant. Själv tycker jag mycket bättre om Nora Robersts böcker, J.K Rowling, Melisa Marr och lite av det stuket. Jag tycker de böcker som finns nu, som är verklighets baserade eller inte, handlar väldigt mycket om samhället vi lever i, våra sociala svårigheter så som mobbning och känslomässig förstoppning. Varför kan man inte skriva om något som triggar fantasin bättre? För min del är boken ett sätt att komma ur verkligheten eller bara se den ur ett annat ljus än det tråkiga som vi redan ser... Jag menar vem skulle redan vilja läsa om ett samhälle som liknar ens egna när man redan lever i den varje dag? Varför gör man det? Är inte boken ett sätt att få komma till en annan plats? Om det så är en påhittad plats som i Harry Potter böckerna eller om det är någon spansk ö från Rosamunde Pilchers romaner...Detta blev en hel utläggning, men men...Kram Chamilla M

2011-05-04 @ 16:11:27
URL: http://lassugen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0