Trollkarlen från övärlden

Trollkarlen från övärlden
Av Ursula K. Le Guin
 
Heden växer upp i en liten by på den skogsbeklädda ön Gont i övärlden. När han är omkring 7 år upptäcker han att han besitter en viss magisk kraft, som senare kommer att visa sig vara mycket stor. I några år går han i lära hos sin faster som är byhäxa och egentligen bara kan några enkla förtrollningar. En dag kommer män till Gont för att skövla och erövra ön. Genom att använda sina krafter kan Heden stoppa männen och rädda byn, men till ett högt pris. Han blir liggande stum, döv och bortkopplad från världen tills en dag trollkalen Ogion kommer. Heden blir frisk och Ogion blir hans herre och mästare. Han inviger även Heden i vuxenlivet och ger honom hans sanna namn- Ged. En trollkarl får dock aldrig röja sitt sanna namn så han kallas Sparvhök, under vilket namn han också kommer att bli känd.
Men Ged är inte nöjd med att vara hos Ogion. Den unga pojkens makt och kunskapsbegär tycks inte kunna mättas, så han får valet att stanna eller att åka till trollkarlsskolan på ön Roke. Ged väljer att resa, och det visar sig att han är den klipskaste elev skolan haft på länge. Dock leder hans längtan för att visa dig bäst, till hans värsta mardröm och det är bara han som kan besegra den....
 
Det var längesedan jag blev tipsad om att läsa böckerna om Övärlden, och jag började en gång göra det men läste aldrig klart. Nu har jag idag läst ut första boken, och jag tyckte verkligen om den!
Det är något mörkt över boken, den är aldrig riktigt.. glad, om ni förstår vad jag menar? Jag som verkligen lever mig in i böckerna, känner som karaktärerna gör, och det är bara under ett ställe i boken som jag känner mig lugn och glad när jag läser.
Men som sagt en riktigt bra bok. Det är inget för den som letar efter action, men som wikipedia skriver så behandlar den människans psykologiska aspekter som; identitet, vilka effekter våra handlingar bär med sig, det goda och onda inom oss och verklighetsflykt.
 
Jag, som Harry Potter nörd, måste ju också tillägga att jag läste att trollkarlskolan i denna boken var en insperation för J.K. Rowling när hon skapade Hogwarts.
 
Jag har även börjat läsa den andra boken: Gravkamrarna i Atuan.
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den. Hittills har den varit ganska segt jämfört med den förra boken, men det kommer upp en recension när jag läst klart den!
 
Sedan vill jag också, som så ofta förr, be om ursäkt för att jag inte bloggar så mycket. Men man blir inte så pepp på det när det inte är så många som läser, om folk läser? :)
Men jag skriver då och då, ni får hålla utkik!
Detta är ett mycket gammalt bokomslag, men jag väljer att lägga upp det eftersom det var det som var på min bok :)

Kommentarer
Postat av: Elisabet

Sorry att jag svarar först nu men min dator gick sönder... :/

Vad glad jag blev när du kommenterade, gjorde min dag. Absolut :')

Håller verkligen med dig om Starcrossed, blev inte superkär i den men den var verkligen lätt och rolig att läsa så det blev ändå en sträckläsare. :)

Mjumi, kommer såklart på bokmässan och då måste vi verkligen träffas fast jag är yngre än dig, var beredd på det :0

Mjoh, jättetråkigt när typ ingen kommenterar men man får ta det som det kommer och fortsätta ändå även om man helst vill lägga av ibland... :(

2012-07-12 @ 13:01:03
URL: http://bokvarg.blogspot.com
Postat av: Chamilla Magnusson

Tjenare!
Det var ett tag sedan, men jag har inte varit särskilt aktiv inom bloggvärlden jag heller så jag ska inte säga något n_n
Denna boken har jag - jag har faktiskt till bok fyra tror jag det är. Den sista boken har jag inte köpt för jag tappade intresset för serien. Jag var ung så jag skyller på det n_o
Vet du att det finns en anime film som är baserad på denna bokserien? Den är faktiskt bra, för den kastar om allt som finns från alla böckerna ur serien och gör den till sin egen, även om man direkt vet att scenerna är från böckerna n_n
Så blir du mer intresserad av serien, prova att se filmen.

2012-07-13 @ 14:46:44
URL: http://blandbockerlivetmagin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0